Marhaslt yorkshire pudinggal
Hozzvalk:
-
(6 szemlyre):
-
1,5-2 kg vesepecsenye
-
2 evkanl pecsenyezsr.
-
A pudinghoz:
-
12 dkg liszt
-
2 nagy tojs
-
2 dl tej
-
fl kvskanl s
-
2 evkanl vz.
-
A mrtshoz:
-
1 evkanl pecsenyezsr
-
3 dl hsleves (1 leveskockbl)
Elkszts:
A hst a pecsenyezsron forr stben tizent percig, majd a ht 190 C fokra levve mg tizent-hsz percig stjk (attl fggen, hogy „angolosan” vagy flig megstve kvnjuk fogyasztani).
A pudinghoz a megszitlt lisztet sval nagy tlba ntjk, a kzepbe kanllal mlyedst vjunk. Ebbe beletrjk a kt tojst, hozzntnk egy kis tejet, fakanllal vatosan sszekeverjk, s folyamatosan hozzadva a tejet addig kevergetjk, mg sr tsztt kapunk. Habervel simra verjk, s belekeverjk a megmaradt tejet. Egy rt llni hagyjuk. A hst levesszk a tzrl, s melegen tartjuk.
A stt felhevtjk 230 fokra, a serpenybe vkony rtegben pecsenyelevet ntnk, felforrstjuk. Amikor mr fstl, a tsztt elkeverjk kt evkanl hideg vzzel, belentjk a serpenybe, s kb. huszont percig stjk, mg megemelkedik, s ropogsra pirul.
Mg kszl a puding, a pecsenyelevet – a zsrjt leszedve, a barna zaftot megtartva – serpenybe ntjk, s belekeverjk a lisztet. Amikor mr sima, lland kevergets kzben hozzadjuk a hslevest, s lass tzn mrtss fzzk.
Ahogy a puding elkszl, vastag szeletekre vgjuk, s a slt mellett, mrtssal megntzve, a maradk mrtst csszben knlva tlaljuk.
Krtsnek slt burgonya s prolt zldsg illik hozz.
|