Pulykamell Wellington mdra
Hozzvalk:
-
1 kg pulykamell (hosszks alak)
-
10 dkg fstlt szalonna
-
3-4 gerezd fokhagyma
-
10 dkg bacon
-
1 csomag leveles vajas tszta (50 dkg)
-
1 tojs
-
olaj
-
liszt
-
A gombapphez:
-
40 dkg gomba
-
1 vrshagyma
-
3 evkanl zsemlemorzsa
-
1 evkanl srtett paradicsom
-
2 tojs
-
kakukkf
-
bazsalikom
-
rozmaring
-
s
-
bors
Elkszts:
A rostokkal prhuzamosan haladva megspkeljk a pulykamellet a fstlt szalonnval s a fokhagymval. Jl megszzuk az egszet, s a baconnal krbetekerjk. (Ha csak msnap stjk, akkor tegyk be egy jszakra a htbe, hogy sszerjenek az zek.) Egy kis tepsibe olajat ntnk, s lefedve kb. 1 rn t stjk. Kzben forgathatjuk, locsolgathatjuk. Vigyzzunk, hogy ne szradjon ki! Ha ksz, kicsit kivesszk hlni.
A gombapphez lereszeljk (darljuk, finomra vgjuk) a gombt s a vrshagymt. Az olajat a tepsibl egy serpenybe ntjk, s megpirtjuk benne az elzeket. Ha a leve elftt, szzuk, borsozzuk, beletesszk a paradicsomot s a zsemlemorzst. Fszerezzk a fszernvnyekkel, s belekeverjk a tojst is. Kocsonysodsig stjk. A tsztt kinyjtjuk. (Levghatunk a szlbl derelyeszaggatval nhny cskot a dsztshez.) A pulykamellet krbetapasztjuk a gombapppel, a tszta kzepre helyezzk, megkenjk tojssal, s szorosan rhajtjuk a tsztt. Stpaprral blelt tepsibe tesszk gy, hogy az oldala kerljn alulra. A maradk tojssal bekenjk, villval a tszta fellett megszurkljuk. Kb. fl ra alatt szp pirosra stjk. Kis pihentets utn szeleteljk s tlaljuk. J tvgyat!
Megjegyzs:
Kicsit macers az elksztse, de megri!
|